|
Bij het inregelen van een cv-installatie wordt bekeken hoeveel energie er per ruimte nodig is. Dit kan uitgerekend worden doormiddel van een transmissieberekening. Hierna zal bekeken moeten worden hoeveel vermogen er is geïnstalleerd of geïnstalleerd moet worden.
Omdat water en lucht de weg van de minste weerstand volgen in een installatie, zullen de volumestromen eerlijk verdeeld moeten worden zodat overal de juiste volumestroom bereikt wordt. Dit is te bereiken door gebruik te maken van dubbel instelbare radiatorkranen of centrale inregelafsluiters.
U moet zich voorstellen dat u met uw auto naar de garage gaat om een onderhoudsbeurt te laten uitvoeren en komt er na een week achter dat u in plaats van een actieradius van 800 km ineens een actieradius van 1000 km heeft. In dit geval heeft de garage uw auto afgesteld en hierdoor bent u minder kwijt aan de brandstof. het voordeel hiervan is direct te merken in de portemonnee omdat de meeste mensen ieder week wel een keer de tank volgooit.
Het probleem bij een cv installatie is dat dit niet direct te merken is. 1x per jaar ontvangt u van de energieleverancier een eindafrekening en ziet wat u moet bij betalen of terug krijgt. Als u moet bijbetalen wordt meestal de strenge winter de schuld gegeven. Misschien hoeft u niet bij te betalen maar betaald u altijd al te veel aan energie omdat uw installatie niet is ingeregeld.
In verschillende onderzoeken is aangegeven wat het belang is van inregelen. In het rapport wat in 2001 in opdracht van Novem BV is uitgegeven is te lezen dat de besparing sterk varieert tussen de 2,5% en de 30% en zelfs hoger. Men kan er gerust vanuitgaan dat deze bewering op de dag van vandaag nog steeds klopt. Dus in een aantal situaties valt er nog veel te halen wat besparing betreft. |
|
- Hoe komt het dat veel energie verloren gaat?
Er zijn verschillende redenen waarom er energie verloren gaat. Als de volumestromen in een installatie niet goed verdeeld zijn kan het probleem zich voordoen dat er een ruimte teveel vermogen heeft en een andere ruimte te weinig vermogen heeft. Als de ruimte waar de ruimtethermostaat hangt te weinig vermogen krijgt moet de cv-ketel te hard zijn best doen om de ruimte toch op temperatuur te krijgen.
Een ander voorbeeld is een radiator of vloerverwarming die te veel volumestroom krijgt en hierdoor koelt het water over de radiator of de vloerverwarming te weinig af waardoor de retourwatertemperatuur te hoog is. bij een HR-ketel moet de temperatuur van het retourwater onder de +/- 55°C zijn omdat een HR-ketel zijn winst haalt uit het laten condenseren van het vocht in de rookgassen. Boven deze temperatuur zal dit vocht niet condenseren en hierdoor haal je dus +/- 11% minder energie uit het aardgas.
een radiator die 200% van de benodigde volumestroom krijgt aangeboden zal niet 200% van het opgegeven vermogen geven. Dit zal eerder in de buurt liggen van 120%. Dit geeft dus maar aan dat het heel belangrijk is om de CV-installatie in te regelen.
Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken om bij u de CV-installatie in te regelen neem dan contact op met MvD Techniek.
|